Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1987; 33(3): 65-68 | DOI: 10.18832/kp1987012
Článek se zabývá orientační studií obsahu steroidních látek, resp. ergosterolu v pivovarských a pekařských kvasinkách. Odzkoušelo se 6 stanovení ergosterolu, v další práci se použila metoda podle Longleye. Zvýšený výtěžek ergosterolu se zjistí v případě předřazené dezintegrace buněk před vlastní hydrolýzou. Steroidy se izolovaly z buněčné hmoty alkalickou hydrolýzou a následnou extrakcí cyklohexanem. Pekařské kvasinky odebrané z provozu měly v průměru 2 až 5krát vyšší obsah ergosterolu v porovnání s odpadními pivovarskými kvasinkami Následnými krátkodobými kultivacemi odpadních pivovarských kvasinek v aerobních podmínkách na různých zdrojích uhlíku s přídavky solí se zjistilo, že lze zvýšit obsah ergosterolu 3 až 5kát.
Zveřejněno: 1. březen 1987