Kvasny Prum. 1987; 33(4): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1987019

Mikrobiologické problémy v praxi.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Článek pojednává o mikrobiologických problémech pivovaru s klasickým vybavením s otevřenými kvasnými nádobami a bez centrálních automatizovaných  sanitačních stanic. Popisuje se mechanismus vzniku kontaminace v provozu a  uvádějí se způsoby její eliminace, provozní mikrobiologická kontrola může nalézt zdroje kontaminace, avšak nesprávný výklad výsledků a použití nevhodných kontrolních metod vedou k chybným závěrům. Doporučuje se kontrolní systém, založený na dlouhodobém sledování trvanlivosti piva v různých místech provozu a využívání rychlých a selektivních mikrobiologických metod.

Klíčová slova: pivovar, pivo, kvašení, sanitace, mikrobiologie

Zveřejněno: 1. duben 1987