Kvasny Prum. 1987; 33(5): 143-146 | DOI: 10.18832/kp1987028

Perspektivy výroby ergosterolu z průmyslových kvasnic.Recenzovaný článek

B. BĚHALOVÁ, Č NOVOTNÝ, F. MACHEK, J. PÁSKOVÁ, B. ŠPAČEK

Syntézu kvasničného ergosterolu lze zvýšit jednak výběrem vhodných kmenů, jednak zásahy do technologie fermentace, při nichž se však může neúměrně zvýšit syntéza intermediátů ergosterolu, ztěžujících jeho izolaci. Schopnost zvýšené produkce ergosterolu byla prokázána u kmenů Saccharmomyces cerevisiae A22 a D7, přičemž vysoká produkce biomasy i ergosterolu kmene D7 byla prověřena i v průmyslovém měřítku. Pro výrobu ergosterolu jsou nejlepší surovinou pekařské kvasinky vybraných kmenů, jejichž obsah ergosterolu několikanásobně převyšuje obsah ergosterolu v hybridních pekařských kmenech, v pivovarských kvasinkách  i v krmném droždí.

Klíčová slova: ergosterol, výroba, kvasinky, syntéza, kmen, fermentace, Saccharomyces cerevisiae

Zveřejněno: 1. květen 1987