Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1987; 33(5): 143-146 | DOI: 10.18832/kp1987028
Syntézu kvasničného ergosterolu lze zvýšit jednak výběrem vhodných kmenů, jednak zásahy do technologie fermentace, při nichž se však může neúměrně zvýšit syntéza intermediátů ergosterolu, ztěžujících jeho izolaci. Schopnost zvýšené produkce ergosterolu byla prokázána u kmenů Saccharmomyces cerevisiae A22 a D7, přičemž vysoká produkce biomasy i ergosterolu kmene D7 byla prověřena i v průmyslovém měřítku. Pro výrobu ergosterolu jsou nejlepší surovinou pekařské kvasinky vybraných kmenů, jejichž obsah ergosterolu několikanásobně převyšuje obsah ergosterolu v hybridních pekařských kmenech, v pivovarských kvasinkách i v krmném droždí.
Zveřejněno: 1. květen 1987