Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1987; 33(7): 198-199 | DOI: 10.18832/kp1987039
Kmen pekařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae KBD byl vystaven selekčnímu tlaku tím, že byl veden šesti kultivačními stupni v podmínkách provozní výroby droždí. Z konečného produktu - lisovaného droždí byla provedena selekce a izolován selektát D7, který se liší od výchozí kultury větší průměrnou velikostí buněk, vyšším nárůstem biomasy, zvýšeným obsahem ergosterolu ve směsi syntetizovaných ergosterolů. V podmínkách provozní fermentací se s použitím izobátu D7 zvýšil teoretický výtěžek z jednotky fermentačního objemu v průměru o 27% ve srovnání s výchozím kmenem Saccharomyces cerevisiae KBD.
Zveřejněno: 1. červenec 1987