Kvasny Prum. 1987; 33(7): 198-199 | DOI: 10.18832/kp1987039

Selekce průmyslového kmene Saccharomyces cerevisiae se zvýšenou biosyntézou ergosterolu.Recenzovaný článek

J. PÁSKOVÁ, B. ŠPAČEK, B. BĚHALOVÁ, F. MACHEK

Kmen pekařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae KBD byl vystaven selekčnímu tlaku tím, že byl veden šesti kultivačními stupni v podmínkách provozní výroby droždí. Z konečného produktu - lisovaného droždí  byla provedena selekce a izolován selektát D7, který se liší od výchozí kultury větší průměrnou velikostí buněk, vyšším nárůstem biomasy, zvýšeným obsahem ergosterolu ve směsi syntetizovaných ergosterolů. V podmínkách provozní fermentací se s použitím izobátu D7 zvýšil teoretický výtěžek z jednotky fermentačního objemu v průměru o 27% ve srovnání s výchozím kmenem Saccharomyces cerevisiae KBD.

Klíčová slova: Saccharomyces cerevisiae, ergosterol, biomasa

Zveřejněno: 1. červenec 1987