Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 248-250 | DOI: 10.18832/kp1987049

Význam kovů v pivovarnictví - koncentrační změny ve varně.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK, L. VESELÝ

V práci byly ve čtvrtprovozním měřítku sledovány a diskutovány koncentrační změny K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn a Mn během varního procesu (od surovin po mladinu). Bylo prokázáno, že u většiny sledovaných prvků, s výjimkou K, Na, a částečně Ca a Mg, jen velmi malý podíl (10 % a méně) přechází ze sladu do sladiny a mladiny, většina se vysráží v mlátě, další podíl pak v kalech. Práce je první částí souboru publikací, které se budou komplexně zabývat problematikou významu jednotlivých prvků v pivovarství a sladařství.

Klíčová slova: pivo, sladina, mladina, AAS, kovy

Zveřejněno: 1. srpen 1987