Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 254-259 | DOI: 10.18832/kp1987051

Zvýšení výtěžnosti hořkých chmelových látek použitím křemeliny ve varně.Recenzovaný článek

J. KUBÍČEK

Bylo zjištěno, že při výrobě 10% světlých piv (91 provozních várek), při chmelení kombinací hlávkový chmel + standardní chmelový extrakt a klasickém způsobu chlazení mladiny, (stoky, kalolis), lze počítat s možností průměrné náhrady celkového chmelení křemelinou ve výši asi 13 %, aniž by (ve srovnání s plně chmelenou várkou) došlo k patrným změnám intenzity a charakteru hořkosti a dalších senzorických a fyzikálně chemických vlastností hotových piv. Při kombinaci granulovaného chmele a extraktu a použití vířivé kádě lze se stejnými výsledky, při výrobě 11% piv, nahradit křemelinou přibližně 8 % celkového chmelení. V exaktně vedených 5 sériích čtvrtprovozních a poloprovozních zkoušek ( objem mladiny20 lpopříp. 13 hl), byla u 10% piv, při použití jak hlávkového, tak granulovaného chmele a standardního extraktu, se stejnými výsledky, zjištěna možnost náhrady 20 % celkového chmelení křemelinou.

Klíčová slova: mladina, chmelovar, chmel, hořké látky, křemelina,úspora

Zveřejněno: 1. srpen 1987