Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 266-269 | DOI: 10.18832/kp1987054
V článku se porovnávají možnosti využití CKT pro jednofázovou a dvoufázovou výrobu piva a současně se hodnotí výrobní postupy, koncentrace zařízení a ekonomický přínos. Tanky pro jednofázovou výrobu jsou investičně náročnější, poskytují však možnost všestranného využití. Technologie jednofázové výroby umožňuje podstatně snížit výtraty piva, výrazně omezit nároky na obsluhu a zajistit technicky sterilní prostředí při kvašení. Instalace CKT pro dvoufázovou výrobu je zdůvodňována nižšími investičními nároky na úseku ležení piva, případně možnosti jejich spojení s ležáckými tanky, které jsou ještě v dobrém technickém stavu. Tyto uváděné výhody jsou potlačovány většími nároky na obsluhu, sanitaci, při které se může používat ve většině případů pouze studených roztoků a zvýšením výtrat piva minimálně o 1 %.
Zveřejněno: 1. srpen 1987