Kvasny Prum. 1988; 34(5): 136-138 | DOI: 10.18832/kp1988019

Stabilizace vína membránovou filtrací.Recenzovaný článek

J. OTÁHAL

Práce objektivně hodnotí současný trend fyzikální stabilizace vína s možností téměř 100 % eliminace všech mikroorganismů pomocí membránové filtrace. Zdůrazňuje nutnost zařadit před vlastní membránovou filtrací předběžnou ostrou (EK) předfiltraci pro zvýšení výkonu a prodloužení životnosti membrán. Membránovou filtraci lze využít při lahvování vína za tepla i za studena při dodržení určitých zásad. Autor též uvádí potřebné předpoklady pro využití membránové filtrace. Membránová filtrace a aseptické prostředí při lahvování vína zajišťují vysokou kvalitu a stabilitu lahvového vína a úsporu provozních i dodatečných nákladů.

Klíčová slova: víno, membránová filtrace, mikroorganismus, separace

Zveřejněno: 1. květen 1988