Kvasny Prum. 1988; 34(11): 321-325 | DOI: 10.18832/kp1988044

Využití výsledků senzorické analýzy piva.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Senzorický analýza provedená zkušenou a vycvičenou hodnotitelskou komisí je schopna velmi přesně definovat (popsat) chutnost piva, není ale v jejích možnostech poskytnout seriózní informaci o reakci spotřebitelů. Protože přístup spotřebitelů je pro odbyt piva rozhodující, je třeba nejprve na základě spotřebitelského hodnocení a dalších hledisek stanovit charakter každého piva a těžiště práce hodnotitelské komise soustředit na srovnání skutečného a požadovaného charakteru piva. Pivo libovolného charakteru, které nachází odbyt, je nutno považovat za pivo vyhovující jakosti. Nelze proto zcela objektivně porovnávat organoleptickou jakost piva různých charakterů. V případě přehlídek a soutěží piva je nutno při porovnávání úspěšnosti piva vycházet z jediného typu piva. Za základ hodnocení může být vzat výsledek subjektivní senzorické analýzy, musí však být korigován podle závažnosti vad piva, zjištěných objektivní senzorickou analýzou.

Klíčová slova: pivo, charakter, jakost, senzorika

Zveřejněno: 1. listopad 1988