Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 321-325 | DOI: 10.18832/kp1988044
Senzorický analýza provedená zkušenou a vycvičenou hodnotitelskou komisí je schopna velmi přesně definovat (popsat) chutnost piva, není ale v jejích možnostech poskytnout seriózní informaci o reakci spotřebitelů. Protože přístup spotřebitelů je pro odbyt piva rozhodující, je třeba nejprve na základě spotřebitelského hodnocení a dalších hledisek stanovit charakter každého piva a těžiště práce hodnotitelské komise soustředit na srovnání skutečného a požadovaného charakteru piva. Pivo libovolného charakteru, které nachází odbyt, je nutno považovat za pivo vyhovující jakosti. Nelze proto zcela objektivně porovnávat organoleptickou jakost piva různých charakterů. V případě přehlídek a soutěží piva je nutno při porovnávání úspěšnosti piva vycházet z jediného typu piva. Za základ hodnocení může být vzat výsledek subjektivní senzorické analýzy, musí však být korigován podle závažnosti vad piva, zjištěných objektivní senzorickou analýzou.
Zveřejněno: 1. listopad 1988