Kvasny Prum. 1989; 35(2): 35-38 | DOI: 10.18832/kp1989004

Souhrn poznatků o stanovení křehkosti sladu friabilimetrem.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ

Friabilita je kontrolní kritérium, kterým lze rychle a spolehlivě určit přibližnou kvalitu sladu a posoudit také jeho vhodnost pro další zpracování, popř. chování v pivovaru. Hodnoty friabilty je možné ovlivnit výběrem odrůdy, pěstebním místem, dobou sklizně, ale i technologickým postupem. Zvolený způsob máčení, dostatek vláhy a teplota klíčení, délka vedení, to vše může ovlivnit kvalitu sladu, a tím i friabilitu a homogenitu. Doplnění rozboru některými analytickými hodnotami pro komplexní posouzení kvality sladu je nezbytná. Homogenitou stanovenou pomocí sítové analýzy lze objektivněji určit obsah sklovitých zrn a tím určit homogennost vzorku.

Klíčová slova: slad, křehkost, odrůda, sítová analýza

Zveřejněno: 1. únor 1989