Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1989; 35(4): 97-99 | DOI: 10.18832/kp1989013
Je popsána technologie máčení s odsáváním oxidu uhličitého. I když je v odborné literatuře běžně doporučováno pravidelné odsávání CO2 nejčastěji ve dvouhodinových intervalech, v některých sladovnách je zavedeno regulované odsávání, tzn. že oxid uhličitý je odstraňován kónusem náduvníku v závislosti na teplotě vzduchu v máčírně. Na základě měření skutečné koncentrace oxidu uhličitého byl podán návrh na úpravu programu. Regulované odsávání oxidu uhličitého může přinést (v závislosti na programu) snížení sladovacích ztrát.
Zveřejněno: 1. duben 1989