Kvasny Prum. 1989; 35(4): 97-99 | DOI: 10.18832/kp1989013

Některé aspekty ovlivňující technologii máčení II. Vliv odsávání oxidu uhličitého.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ

Je popsána technologie máčení s odsáváním oxidu uhličitého. I když je v odborné literatuře běžně doporučováno pravidelné odsávání CO2 nejčastěji ve dvouhodinových intervalech, v některých sladovnách je zavedeno regulované odsávání, tzn. že oxid uhličitý je odstraňován kónusem náduvníku v závislosti na teplotě vzduchu v máčírně. Na základě měření skutečné koncentrace oxidu uhličitého byl podán návrh na úpravu programu. Regulované odsávání oxidu uhličitého může přinést (v závislosti na programu) snížení sladovacích ztrát.

Klíčová slova: ječmen, slad, namáčka, technologie, odsávání, oxid uhličitý

Zveřejněno: 1. duben 1989