Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1989; 35(5): 131-136 | DOI: 10.18832/kp1989016
V článku jsou shrnuty poznatky z literatury v konfrontaci s experimenty prováděnými ve V/PS o významu mědi a dynamice koncentračních změn tohoto prvku v pivovarské technologii s důrazem na problematiku koloidní stability piva. Rozbor výsledů prokázal, že za spolupůsobení dalších faktorů (obsah kyslíku, přítomnost některých zákalových prekurzorů) se tento kov významně podílí na vniku koloidních zákalů. Bylo rovněž zjištěno, že vyšší množství Cu (nad 1 ppm) v pivu zhoršuje jeho organoleptické vlastnosti, obsah 5 ppm v mladině za současně nízkého obsahu Zn má toxické účinky na kvasinky. Na obsah mědi v mladině má největší vliv koncentrace tohoto prvku ve chmelu, významná je kontaminace měděných součástí varního zařízení. V průběhu kvašení, filtrace a stáčení se obsah Cu dále snižuje, při nedodržení sanitačního postupu však během transportu piva potrubím může dojít k silné kontaminaci, která může vést až ke znehodnocení výrobku.
Zveřejněno: 1. květen 1989