Kvasny Prum. 1990; 36(2): 33-36 | DOI: 10.18832/kp1990004

Možnosti využití extruzní techniky v pivovarství.Recenzovaný článek

H. DÖBLER, M. KITZING, G. HABERMANN

Podává se přehled vývoje extruzní techniky a možné její aplikace v pivovarství. Pro experimentální práce byl použit jednošnekový extrudér firmy Brabender a dvoušnekový extrudér (výroba NDR). Pro extruzi se použil slad z valečky, zelený slad a ječmen. Pokusně připravená piva a mladiny vykazovaly vyšší viskozitu a delší dobu scezování. Optimální výsledky byly dosaženy při 50% surogaci extrudovanou surovinou s přídavkem dalších látek. Extruze se zdá být slibným procesem při částečné náhradě hvozdění.

Klíčová slova: pivo, ječmen, slad, extruze, surogace

Zveřejněno: 1. únor 1990