Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1990; 36(4): 101-105 | DOI: 10.18832/kp1990014
Byly hledány optimální podmínky přípravy biokatalyzátoru pro výrobu kyseliny L-jablečné enzymovou transformací kyseliny fumarové a optimální podmínky jeho využívání. Pro přípravu alginátového imobilizátu s vysokou transformační aktivitou přeměny fumarátu v L-malát a dostatečně vysokou stabilitou je výhodné použití bakteriálního kmene Corynebacterium species ze stacionární fáze růstu. Zvýšení produkce L-malátu a snížení tvorby vedlejšího produktu sukcinátu lze ovlivnit tzv. aktivací pomocí detergentu. Zvýšení stability a pevnosti imobilizátu se dosáhne jeho sušením a následným nabobtnáním v roztoku stabilizačního činidla. Při použiti imobilizátu vsádkovým způsobem je možno dosahovat maximální konverze 82 % po dlouhou dobu. Připravený biokatalyzátor lze s výhodou použít i v kontinuálním procesu.
Zveřejněno: 1. duben 1990