Kvasny Prum. 1990; 36(4): 101-105 | DOI: 10.18832/kp1990014

Příprava kyseliny L-jablečné pomocí imobilizovaných bakteriálních buněk.Recenzovaný článek

H. KUČEROVÁ, B. ŠPAČEK, J. ČERNÝ

Byly hledány optimální podmínky přípravy biokatalyzátoru pro výrobu kyseliny L-jablečné enzymovou transformací kyseliny fumarové a optimální podmínky jeho využívání. Pro přípravu alginátového imobilizátu s vysokou transformační aktivitou přeměny fumarátu v L-malát a dostatečně vysokou stabilitou je výhodné použití bakteriálního kmene Corynebacterium species ze stacionární fáze růstu. Zvýšení produkce L-malátu a snížení tvorby vedlejšího produktu sukcinátu lze ovlivnit tzv. aktivací pomocí detergentu. Zvýšení stability a pevnosti imobilizátu se dosáhne jeho sušením a následným nabobtnáním v roztoku stabilizačního činidla. Při použiti imobilizátu vsádkovým způsobem je možno dosahovat maximální konverze 82 % po dlouhou dobu. Připravený biokatalyzátor lze s výhodou použít i v kontinuálním procesu.

Klíčová slova: kyselina L-jablečná, kyselina fumarová, imobilizace buněk, alginát

Zveřejněno: 1. duben 1990