Kvasny Prum. 1992; 38(4): 102-105 | DOI: 10.18832/kp1992013

Modelování kvašení piva v CKT.Recenzovaný článek

P. VOLF, J. VOTRUBA, G. BASAŘOVÁ

Pro popis procesu fermentace mladiny byly navrženy polynominální rovnice 3. a 4. stupně. Jako proměnná procesu byl vzat pokles obsahu redukujících látek. Pro bilanci sacharidických složek, pokles zdánlivého extraktu a bilanci diacetylu v čase v závislosti na teplotě a tlaku byl navržen fenomenologický model. Byly nalezeny parametry modelu a model byl dále rozšířen o bilanci oxidu uhličitého. Navržený kinetický model umožňuje optimalizovat teplotní a tlakový režim kvašení a zrání a může být použit jako součást expertního systému pro řízení technologického režimu CKT. Portabilita tohoto modelu, utvořeného na základě laboratorních dat, byla odzkoušena v provozním CKT (220 m3).

Klíčová slova: fermentace, monitoring, CKT, modelování

Zveřejněno: 1. duben 1992