Kvasny Prum. 1992; 38(4): 106-108 | DOI: 10.18832/kp1992014

Obsah povolených konzervačních látek v tuzemských vínech.Recenzovaný článek

J. KRAUSOVÁ, B. ©PINAR, V. KELLNER, Z. SVOBODOVÁ

Ke stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého byla pouľita metoda průtokové injekční analýzy (FIA) s malachitovou zelení. Při přípravě vzorku byl ověřen jednak destilační postup s jednotkou Kjeltec 1002 Tecator (destilace trvá 3 minuty), jednak extrakce s tetrachlormerkurátovým činidlem (TCM). Metoda FIA je rychlá a spolehlivá, analýza bez přípravy vzorku trvá 90 s. Kyselina sorbová byla stanovena rychlou a jednoduchou metodou HPLC.

Klíčová slova: oxid uhličitý, kyselina sorbová, FIA, HPLC, víno

Zveřejněno: 1. duben 1992