Kvasny Prum. 1992; 38(5): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1992015

Odrůdy českého chmele a jejich biochemické charakteristika pomocí techniky HPLC.Recenzovaný článek

F. KROUPA

V letech 1987,1988,1990 a1991 byly provedeny analýzy zastoupení jednotlivých analogů α- a β- hořkých kyselin ve všech 12 povolených českých odrůdách. Každá odrůda tak byla charakterizována podílem kohumulonu, kolupulonu a poměrem obsahu α- a β- hořkých kyselin. Potvrdilo se, že odrůdy stejného genetického základu, získané klonovým výběrem, nelze od sebe odlišit. Dobře lze odlišit odrůdy VÚCH70 aVÚCH 71 získané křížením. Při identifikaci odrůd však nelze spoléhat jen najeden zjištěný parametr. Příčinou je určitá variabilita hodnot obsahu analogů hořkých kyselin vlivem přírodních podmínek, ale i podobnost některých odrůd v určitých znacích. Dalším důležitým kritériem, které by potvrdilo uvedené poznatky a závěry, je stanovení složení chmelových silic.

Klíčová slova: chmel, Humulus lupulus L., hořké kyseliny, odrůdy českého chmele, HPLC

Zveřejněno: 1. květen 1992