Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1992; 38(5): 132-135 | DOI: 10.18832/kp1992016
Pro popis procesu fermentace mladiny byly navrženy polynominální rovnice 3. a 4. stupně. Jako proměnná procesu byl vzat pokles obsahu redukujících látek. Pro bilanci sacharidických složek, pokles zdánlivého extraktu a bilanci diacetylu v čase v závislosti na teplotě a tlaku byl navržen fenomenologický model. Byly nalezeny parametry modelu a model byl dále rozšířen o bilanci oxidu uhličitého. Navržený kinetický model umožňuje optimalizovat teplotní a tlakový režim kvašení a zrání a může být použit jako součást expertního systému pro řízení technologického režimu CKT. Portabilita tohoto modelu, utvořeného na základě laboratorních dat, byla odzkoušena v provozním CKT (220 m3).
Zveřejněno: 1. květen 1992