Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1992; 38(7): 200-204 | DOI: 10.18832/kp1992020
Sledování obsahu dusičnanů a dusitanů během rmutovacího procesu a při chmelovaru u 35 várek tří pivovarů prokázalo různý stupeň redukce dusičnanů na dusitany. Průměrný index konverze dusičnanů na dusitany činil u sladin 9,7 %' kdeľto u mladin pouze 2,8 %. Redukce dusičnanů na dusitany byla intenzivnějąí u dvourmutového neľ u třírmutového postupu a byla dále ovlivněna délkou teplotních prodlev při rmutování. K redukci docházelo i při relativně nízkých koncentracích dusičnanů ve výchozích surovinách.
Zveřejněno: 1. červenec 1992