Kvasny Prum. 1992; 38(12): 350-353 | DOI: 10.18832/kp1992031

Sledování tvorby dusitanů v zakvašené mladině m-fenylendiaminem.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ, D. ZDVIHALOVÁ

Článek pojednává o podmínkách reakce m-fenylendiaminu (m-FDA) s dusitanem, vznikajícím redukcí dusičnanů mladinovými baktériemi v zakvašené mladině. Do zakvašené mladiny se přidal m-FDA, který vázal vznikající dusitan za tvorby barevné sloučeniny s absorpčním maximem při 450 nm. m-FDA nepotlačoval činnost kvasinek, ani mladinových bakterií. Intenzita reakce rostla s rostoucím množstvím m-FDA, klesajícím pH a s rostoucí koncentrací dusičnanů. Reakce se může využít i pro rychlý průkaz mladinových baktérií, redukujících dusičnany, v tekutých i ztužených mikrobiologických půdách.

Klíčová slova: mladina, kvašení, dusitany, m-fenylendiamin, bakterie

Zveřejněno: 1. prosinec 1992