Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1992; 38(12): 350-353 | DOI: 10.18832/kp1992031
Článek pojednává o podmínkách reakce m-fenylendiaminu (m-FDA) s dusitanem, vznikajícím redukcí dusičnanů mladinovými baktériemi v zakvašené mladině. Do zakvašené mladiny se přidal m-FDA, který vázal vznikající dusitan za tvorby barevné sloučeniny s absorpčním maximem při 450 nm. m-FDA nepotlačoval činnost kvasinek, ani mladinových bakterií. Intenzita reakce rostla s rostoucím množstvím m-FDA, klesajícím pH a s rostoucí koncentrací dusičnanů. Reakce se může využít i pro rychlý průkaz mladinových baktérií, redukujících dusičnany, v tekutých i ztužených mikrobiologických půdách.
Zveřejněno: 1. prosinec 1992