Kvasny Prum. 1993; 39(4): 102-106 | DOI: 10.18832/kp1993008

Analýza potravinářsky významných barviv ze sladkovodních řas metodou HPLC.Recenzovaný článek

J. KOPECKÝ, M. KAJAN, V. TICHÝ

V práci je prezentována metoda kvalitativní a kvantitativní analýzy potravinářsky zajímavých barviv v biomase sladkovodní řasy Chlorella vulgaris. Metoda umožňuje stanovení chlorofylů včetně jejich degradačních produktů, xantofylů a karotenů pomocí gradientové vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi. Identifikace jednotlivých pigmentů a jejich degradačních produktů byla prováděna porovnáním spekter získaných pomocí detektoru diodového pole s údaji publikovanými v literatuře. Současně je dokumentován vliv extrakčních podmínek na kvalitu analýzy a tvorbu degradačních produktů pigmentů.

Klíčová slova: potravinářská barviva, řasy, extrakce, Chlorella vulgarit, HPLC

Zveřejněno: 1. duben 1993