Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1993; 39(4): 102-106 | DOI: 10.18832/kp1993008
V práci je prezentována metoda kvalitativní a kvantitativní analýzy potravinářsky zajímavých barviv v biomase sladkovodní řasy Chlorella vulgaris. Metoda umožňuje stanovení chlorofylů včetně jejich degradačních produktů, xantofylů a karotenů pomocí gradientové vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi. Identifikace jednotlivých pigmentů a jejich degradačních produktů byla prováděna porovnáním spekter získaných pomocí detektoru diodového pole s údaji publikovanými v literatuře. Současně je dokumentován vliv extrakčních podmínek na kvalitu analýzy a tvorbu degradačních produktů pigmentů.
Zveřejněno: 1. duben 1993