Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1993; 39(6): 166-169 | DOI: 10.18832/kp1993012
Článek pojednává o testu s m-fenylendiaminem (m-FDA), používaném pro sledování tvorby dusitanů během kvašení. M-FDA se přidá do zakvašené mladiny a při kvašení kontaminovaných mladin reaguje s vznikajícím dusitanem a částečně i se složkami mladiny. Prokázala se reakce m-FDA se sacharidy, fenoly i ostatními látkami, např. kyselinou askorbovou. Doporučuje se provádět test s m-FDA souběžně s přídavkem antibiotika, např.hydrochloridem tetracyklinu. Měřítkem tvorby dusitanů je rozdíl absorbancí obou vzorků při 450 nm. Tento rychlý screeningový test je vhodný pro předběžnou identifikaci kvasících mladin s předpokládaným nevyhovujícím obsahem netěkavých nitrosaminů (ATNC).
Zveřejněno: 1. červen 1993