Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1993; 39(10): 292-299 | DOI: 10.18832/kp1993020
Na vzorcích stabilizovaných exportních 12% ležáků byly experimentálně sledovány změny, ke kterým docházelo během jejich stárnutí. Tyto změny byly monitorovány po analytické i senzorické stránce. Stárnutí piv probíhalo jednak přirozeným způsobem (uskladněním při20°C) a jednak uměle. Z umělých způsobů staření piva se využilo dvou způsobů působení zvýšené teploty: a) kratší tepelné šoky o vyšší teplotě a b) delší působení při nižší teplotě. Byly posuzovány vztahy mezi účinky umělého staření a přirozeným stárnutím. Studované parametry umožňují přibližně předpovědět senzorickou stabilitu piva.
Zveřejněno: 1. říjen 1993