Kvasny Prum. 1993; 39(11): 330-333 | DOI: 10.18832/kp1993021

Hodnocení řízu piva a jeho vliv na senzorickou jakost.Recenzovaný článek

J. ČEPIČKA, Nguyen THI THANH HUONG, J. POKORNÝ

U souboru 43 piv české výroby byl stanoven říz, dále obsah oxidu uhličitého třemi metodami, teplota, hořkost, a senzoricky také teplota, hořkost a kromě toho zvětralost. Byly zjištěny statisticky průkazné lineární korelace mezi jednotlivými ukazateli, ale závislost mezi řízem a sledovanými faktory lépe vystihl výraz, kde byly kromě těchto faktorů zahrnuty také interakce mezi nimi a některé kvadratické členy. Na řízu piva se tedy podílí teplota, obsah oxidu uhličitého, v menší míře obsah hořkých látek a produkty vzniklé při zvětrávání piva.

Klíčová slova: pivo, senzorická kvalita, oxid uhličitý

Zveřejněno: 1. listopad 1993