Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1994; 40(7): 198-202 | DOI: 10.18832/kp1994014
Článek pojednává o vlivu tvaru laboratorních kvasných nádobek na průběh kvašení. S rostoucí výškou se zvyšovala koncentrace kvasinek v kvasící mladině. Rychlost kvašení zpočátku klesala a od Určité výšky opět vzrůstala v souvislosti s rostoucí koncentrací kvasinek. Průměr kvasné nádobky měl na průběh kvašení menší vliv. Při kvašení a dokvašování mladiny v různých nádobách se kromě režimu proudění mladiny uplatňovaly rovněž vlivy související s činností kvasnic v částečně sedimentované vrstvě u dna nádoby, rychlost přívodu mladiny k této vrstvě a rychlost separace kvasnic, sedimentovaných průřezem kvasné nádoby. Z těchto důvodů se závěry z laboratorního kvašení musí hodnotit velmi opatrně.
Zveřejněno: 1. červenec 1994