Kvasny Prum. 1994; 40(9): 266-270 | DOI: 10.18832/kp1994018

Biologická aktivita rostlinných polyfenolů v nápojích.Recenzovaný článek

Z. ZLOCH

Rostlinné polyfenoly, zejména flavonoidy v ovoci a zelenině a katechiny v čaji, se v přítomné době zařazují do kategorie přirozených látek, kterým se přisuzuje mimořádný a pozitivní zdravotní význam. V biologickém prostředí prokazatelně působí antioxidačně a zpomalují tak průběh patologických procesů, které u nás způsobují více než 80% úmrtí. I když ještě zbývá dořešit řadu dílčích otázek, je už dnes jisté, že význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitamínů C a E i karotenů. Nápoje, zejména nealkoholické, jsou přirozeným a vhodným zdrojem těchto látek. Jejich příjem je však u nás dosud nedostatečný. Je proto žádoucí obsah polyfenolů v nápojích uchovávat, popř. je do nápojů aplikovat, a tak zvyšovat jejich užitnou hodnotu. Takové výrobky by pak bylo možno prezentovat jako zdroje chemoprotektivních faktorů (před rakovinou, aterosklerózou atd.). Tato praxe se dnes ve světě již uplatňuje a ukazuje se, že je také komerčně a ekonomicky velmi zajímavá.

Klíčová slova: rostlinné polyfenoly, flavonoidy, anthokyany, antioxidanty

Zveřejněno: 1. září 1994