Kvasny Prum. 1995; 41(9): 269-274 | DOI: 10.18832/kp1995017

Moderní metody a zařízení pro stanovení obsahu alkoholu v pivu.Recenzovaný článek

E. DANDAROVA, P. GABRIEL, M. DIENSTBIER, P. SLADKÝ, L. ČERNÝ

V příspěvku byl podán stručný přehled metod, které se v současné době nejvíce používají, jejich přesnosti, výhody a nevýhody. Konstatuje se, že tradiční metody jako destilační a refraktometrická jsou časově náročné, vyžadují zkušenosti a lze je provést pouze za laboratorních podmínek. U moderních automatických analyzátorů, např. PAAR a SCABA, jsou tyto nevýhody odstraněny (jsou rychlé a snadno obsluhovatelné). Jejich nevýhodou je vysoká cena. Blízká infračervená spektroskopie je relativně nová technika s velkou budoucností.

Klíčová slova: pivo, alkohol, stanovení, metody, zařízení

Zveřejněno: 1. září 1995