Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1995; 41(10): 302-307 | DOI: 10.18832/kp1995018
Jsou popsány a srovnány extrakční metody pro izolaci těkavých látek z piva. Byly ověřovány extrakce do směsi n-pentan a dichlormethan v poměru 2 : 1 s různou dobou extrakce (24 h, 16 h, 8 h a 2 h ¨v kontinuálním extraktoru) a extrakce protřepáváním destilátu do dichlormethan. Jako vzorek bylo použito 12% pivo. Nejvyšší hladina koncentrace vyšších alkoholů byla naměřena při 24hodinové extrakci, zatímco nejvyšší hladina esterů a mastných kyselin při 16hodinové extrakci. Poměr vyšších alkoholů a esterů byl nejvyšší při 24hodinové extrakci - 3,02, nejnižší při 16hodinové extrakci - 2,38. destilace s vodní parou a následné vytřepávání do dichlormethan přineslo nižší výtěžek těkavých látek, avšak z hlediska úspory času a extrakčního rozpouštědla se tato metoda jeví použitelná a poskytuje reprodukovatelné výsledky.
Zveřejněno: 1. říjen 1995