Kvasny Prum. 1995; 41(11): 337-345 | DOI: 10.18832/kp1995021

Složení chmelových pryskyřic a silic českého chmele.Recenzovaný článek

F. KROUPA

Metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie, plynové chromatografie a vážkových stanovení byly zkoumány u všech povolených odrůd českého chmele kvantitativní a kvalitativní analytické znaky (poměr a-hořkých kyselin / b-frakce, relativní podíly kohumulonu a kolupulonu u jednotlivých hořkých kyselin, celkový obsah chmelové silice a její složen, které jsou pro danou odrůdu nebo skupinu odrůd charakteristické. Potvrdilo se, že odrůdy získané klonovou selekcí (tj. vegetativně množená potomstva jedné nebo souboru rostlin) nelze takto mezi sebou prakticky rozlišit a lze je charakterizovat průměrnými hodnotami, které jsou platné pro všechny odrůdy ze skupiny žateckého poloraného červeňáku. Snadno můžeme naopak rozlišit odrůdy získané generativní cestou (křížením). Jejich biochemická charakteristika je natolik odlišná, že je lze velmi dobře identifikovat.

Klíčová slova: chmel, hořké kyseliny, odrůda, HPLC, plynová chromatografie, chmelové pryskyřice, chmelové silice

Zveřejněno: 1. listopad 1995