Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 243-244 | DOI: 10.18832/kp1996018

Stanovení umělých sladidel v pivu.Recenzovaný článek

D. ČADKOVÁ, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ

V průmyslově vyspělých zemích vznikají nové trendy, vedoucí ke snížení kalorické hodnoty nápojů, vhodných i pro diabetiky. Na našem trhu se nejčastěji objevují nápoje slazené sacharinem, aspartamem nebo acesulfamem K. Autoři popisují separaci a stanovení tří uvedených sladidel z piva a jeho směsí se sirupy. K izolaci sladidel byly využity sériově zapojené sorbenty Bond Elut SAX a Separon SGX s oddělenou extrakcí jednotlivých sladidel. Eluáty byly analyzovány metodou HPLC s UV detekcí a s využitím gradientové eluce. Metoda byla aplikována tuzemská tmavá piva a belgické směsi piva se sirupy.

Klíčová slova: pivo, nealkoholické nápoje, sacharin, aspartam, acesulfam K, extrakce na pevné fázi, HPLC

Zveřejněno: 1. červenec 1996