Kvasny Prum. 1996; 42(9): 272-275 | DOI: 10.18832/kp1996020

Příspěvek k problematice filtrovatelnosti piva.Recenzovaný článek

J. ŠROGL, J. FAMĚRA, J. GUBIŠ, P. BOUŠOVÁ

Jsou diskutovány některé důsledky modernizace výroby v našich pivovarech ve vztahu k filtrovatelnosti piva: zavedení vířivých kádí má za následek vyšší obsah kalicích látek v mladině. Na odlišnou sedimentaci kvasinek má vliv geometrie nádob při kvašení v CKT. Autoři ovlivňovali sedimentaci kalicích látek přídavkem pomocných prostředků na bázi polygalaktanu carageenanu a silikagelu s lepšími výsledky u carageenanového přípravku. Pro usnadnění filtrace byly v poslední fázi přidávány prostředky na bázi vyziny a některé enzymové přípravky (celulasa, ß-glukanasa). Filtrovatelnost piva je i nadále problematickou částí moderní technologie a je nutno ji řešit vždy pro konkrétní případ.

Klíčová slova: pivo, filtrovatelnost, měření, metoda

Zveřejněno: 1. září 1996