Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(9): 272-275 | DOI: 10.18832/kp1996020
Jsou diskutovány některé důsledky modernizace výroby v našich pivovarech ve vztahu k filtrovatelnosti piva: zavedení vířivých kádí má za následek vyšší obsah kalicích látek v mladině. Na odlišnou sedimentaci kvasinek má vliv geometrie nádob při kvašení v CKT. Autoři ovlivňovali sedimentaci kalicích látek přídavkem pomocných prostředků na bázi polygalaktanu carageenanu a silikagelu s lepšími výsledky u carageenanového přípravku. Pro usnadnění filtrace byly v poslední fázi přidávány prostředky na bázi vyziny a některé enzymové přípravky (celulasa, ß-glukanasa). Filtrovatelnost piva je i nadále problematickou částí moderní technologie a je nutno ji řešit vždy pro konkrétní případ.
Zveřejněno: 1. září 1996