Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(9): 275-277 | DOI: 10.18832/kp1996021
Diferenční spektrofotometrií se sledovaly změny absorbance laboratorní i provozní sladiny a mladiny během oxidace peroxodisíranem draselným a amonným při laboratorní teplotě. Při oxidaci laboratorní sladiny absorbance při všech vlnových délkách pravidelně stoupala, nejvíce u nízkých vlnových délek. U provozní sladiny absorbance zpočátku poklesla, pak stoupala, pravděpodobně oxidací melanoidních látek. Tento trend se zachoval i u provozní mladiny, což patrně souvisí s oxidací látek, vzniklých při vaření mladiny, mezi něž patří melanoidní látky, hořké látky z chmele, popř. chmelové třísloviny. Přídavek ethanolu při oxidaci mladiny částečně potlačoval tvorbu zákalů, měřených při 20 °C, ale podporoval vylučování zákalů při 0 °C.
Zveřejněno: 1. září 1996