Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(11): 354-357 | DOI: 10.18832/kp1996029
Sladové mláto jakožto odpadní pivovarský produkt se obvykle využívá ke krmným účelům. Pro svůj vysoký obsah vláknin a bílkovin připadá v úvahu rovněž uplatnění v humánní výživě, a to zejména jako přísada při výrobě pekárenských výrobků. Článek stručně shrnuje dosavadní literární poznatky. V experimentální části jsou popsány způsoby zpracování mláta (sušení) pro další potravinářské využití. Ze zpracované suroviny byly vyrobeny některé druhy pečiva a podrobeny senzorické a chemické analýze. Prokázalo se, že tyto výrobky nejsou konzumenty odmítány, mají cenné nutriční vlastnosti a je proto možné uvažovat o praktické aplikaci v průmyslovém měřítku.
Zveřejněno: 1. listopad 1996