Kvasny Prum. 1996; 42(11): 354-357 | DOI: 10.18832/kp1996029

Štúdium spósobov využitia sladového mláta pre potravinárske účely.Recenzovaný článek

C. DANIŠOVÁ, D. SLÁDEKOVÁ

Sladové mláto jakožto odpadní pivovarský produkt se obvykle využívá ke krmným účelům. Pro svůj vysoký obsah vláknin a bílkovin připadá v úvahu rovněž uplatnění v humánní výživě, a to zejména jako přísada při výrobě pekárenských výrobků. Článek stručně shrnuje dosavadní literární poznatky. V experimentální části jsou popsány způsoby zpracování mláta (sušení) pro další potravinářské využití. Ze zpracované suroviny byly vyrobeny některé druhy pečiva a podrobeny senzorické a chemické analýze. Prokázalo se, že tyto výrobky nejsou konzumenty odmítány, mají cenné nutriční vlastnosti a je proto možné uvažovat o praktické aplikaci v průmyslovém měřítku.

Klíčová slova: mláto, potraviny

Zveřejněno: 1. listopad 1996