Kvasny Prum. 1997; 43(1): 4-8 | DOI: 10.18832/kp1997001

Nové možnosti využití monitorů teploty v pivovarství.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Článek uvádí obecný postup hodnocení účinků dějů, závislých na teplotě, jako jsou pasterace a skladování piva. Podobně jako při sledování pasteračního účinku, spojeného s hynutím mikroorganismů, lze hodnotit příslušné senzorické změny související s pasterací nebo skladováním. Tyto procesy se liší hodnotou parametru z, který charakterizuje závislost reakční rychlosti na teplotě. Uvádějí se hodnoty z pro senzorické změny při pasteraci, stárnutí piva a pro růst mikroorganismů v nepasterovaném pivu. Z těchto hodnot se počítají referenční podíly, vyjádřené poměrem rychlostních konstant při dané a referenční teplotě. Monitory teplotních průběhů mohou např. vyhodnocovat letální i senzorický účinek pasterace, stejně jako změny senzorických vlastností nebo kažení piva mikroorganismy při skladování.

Klíčová slova: pivo, teplota, monitory teploty, využití

Zveřejněno: 1. leden 1997