Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1997; 43(9): 237-238 | DOI: 10.18832/kp1997018
Na souboru 81 vzorků piva bylo provedeno stanovení původního extraktu piva kryoskopickou metodou na přístroji ADVANCED 3D od firmy Advanced Instruments spolu se stanovením zdánlivého extraktu piva na denzitometru A. Paar DMA 55. Z těchto dvou veličin byl vypočítán obsah alkoholu, skutečného extraktu a původního extraktu mladiny. Získané výsledky byly porovnány s klasickou destilační metodou. Byla zjištěna velmi dobrá shoda mezi oběma metodami, velikost odchylek u alkoholu a původního extraktu je zhruba stejně velká jako u přístroje DSA 48, u skutečného extraktu je dokonce lepší než u analyzátoru SCABA. Výhodou je krátká doba trvání analýzy a jednoduchost obsluhy bez nutnosti každodenní kalibrace přístroje.
Zveřejněno: 1. září 1997