Kvasny Prum. 1998; 44(2): 43-45 | DOI: 10.18832/kp1998004

Studium rozpustnosti sladových polyfenolů.Recenzovaný článek

P. BOU©OVÁ, J. ©ROGL, J. FAMĚRA, K. KOSAŘ

Článek je zaměřen na studium podmínek přechodu ječných a sladových polyfenolových látek do rozpustné formy během sladovacího procesu. Pozornost byla zaměřena zejména na tyto vztahy: vliv odrůdy na obsah polyfenolů, závislost obsahu polyfenolů na stupni domočení, vztah obsahu polyfenolů a rozpustného dusíku, relace obsahu polyfenolů s rozdílem moučka-ąrot a některé daląí souvislosti. Výsledkem studia jsou tyto základní informace: přechod polyfenolových látek do vodného roztoku nejeví korelaci s běľnými kvalitativními ukazateli rozluątění sladu; obsah polyfenolů v roztoku sladiny je ovlivněn odrůdou ječmene; obsah polyfenolových látek v kongresní sladině je nezávislým kritériem kvality.

Klíčová slova: polyfenoly, sladování, odrůdy ječmene, kvalitativní kritéria sladu

Zveřejněno: 1. únor 1998