Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1998; 44(12): 344-346 | DOI: 10.18832/kp1998023
Zhoršující se kvalita vstupních surovin a požadavek vysoké a vyrovnané jakosti přinášejí nové nároky i na kontrolní metody v pivovaru. Nové metody musí být rychlé, jednoduché, použitelné přímo v místě výrobního procesu a odolné proti rušivým vlivům. Důležitým požadavkem je co největší podobnost analýzy a sledovaného procesu. Přednost mají např. měření zákalu piva, vyvolaného destrukčními metodami při stanovení koloidní, popř. mikrobiologické stability, nebo měření filtrovatelnosti piva v laboratorním mikrofiltru před stanovením jednotlivých sloučenin, ovlivňujících tyto komplexní znaky. Diskutují se metody řízení hlavního kvašení, měření aktivity, koncentrace a mikrobiologické čistoty kvasnic, filtrovatelnosti piva a mikrobiologické kontroly provozu a výrobků. Na významu nabývá stanovení konkurenční schopnosti výrobků, kam patří i jejich vysoká koloidní a senzorická stabilita. Uvádějí se nové metody měření antioxidačních vlastností piva za použití metod destrukční analýzy a indukované chemiluminiscence.
Zveřejněno: 1. prosinec 1998