Kvasny Prum. 1999; 45(2): 41-45 | DOI: 10.18832/kp1999004

Sledování procesu stárnutí nových hybridních odrůd Bor, Sládek a Premiant.Recenzovaný článek

K. KROFTA, J. ZAGOROVÁ, J. KOŘEN, J. TICHÁ, J. URBAN

Příspěvek se zabývá stárnutím nových hybridních odrůd českého původu (Bor, Sládek, Premiant), které jsou v rámci odrůdové přestavby zaváděny do zemědělské praxe. Do testování byl zařazen i Žatecký poloraný červeňák jako srovnávací odrůda. Proces stárnutí byl sledován v časovém horizontu 7 měsíců od sklizně 1997 do března 1998. Na základě poklesu obsahu alfa-hořkých kyselin, obsahu tvrdých pryskyřic a indexu skladování chmele (HSI) bylo zjištěno, že všechny hybridní odrůdy mají v porovnání se Žateckým červeňákem lepší skladovací charakteristiky. Nejlépe byly hodnoceny odrůdy Bor a premiant. V Rámci testu bylo dále provedeno porovnání volně skladovaných chmelů (v balotech) a chmelů umístěných v klimatizovaném skladu, ve kterém byla udržována konstantní teplota 4±1 °C. Kvalitativní rozdíly mezi klimatizovaným a volně loženým chmelem v balotech nebyly po 7 měsících nijak výrazné.

Klíčová slova: stárnutí chmele, index skladování chmele, chmelové pryskyřice, alfa-hořké kyseliny

Zveřejněno: 1. únor 1999