Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1999; 45(3): 66-70 | DOI: 10.18832/kp1999005
Oxidace aromatických a heterocyklických vyšších alkoholů furfurylalkoholu, fenylethanolu, benzylalkoholu a aminokyseliny fenylalaninu peroxodisíranem draselným prokázala citlivost k oxidačním reakcím. Oxidací fenylalaninu a fenylethanolu vznikal fenylacetaldehyd s následnou tvorbou zákalotvorných látek. Degradací furfurylalkoholu a furfuralu je možné snadno sledovat spektrofotometricky po přehánění vodná parou, čehož lze využít k sledování antioxidačního účinku různých látek. Antioxidační účinek je možné také zjistit podle změn přirozené chemiluminiscence piva a jeho meziproduktů po přídavku roztoků peroxodisíranu draselného. Antioxidační účinky vykazoval vodný výluh chmele. Po přídavku peroxodisíranu draselného k roztoku melanoidních látek se intenzita chemiluminiscence zvýšila, což zle pokládat za průkaz jejich prooxidační aktivity. Melanoidy mohou oxidovat směs aminokyselin, přítomných v pivu za tvorby těkavých látek, zjistitelných v UV spektrometrii. Mechanismus stárnutí piva spočívá v prooxidačním působení melanoidních látek za současné postupné spotřeby antioxidačních sloučenin piva.
Zveřejněno: 1. březen 1999