Kvasny Prum. 1999; 45(6): 159-161 | DOI: 10.18832/kp1999012

Polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky v pivu.Recenzovaný článek

T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, V. KELLNER

Polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky patří mezi významné kontaminanty životního prostředí. Zatímco PCB vznikaly cílenou průmyslovou výrobou, výskyt PAH je kromě přirozených zdrojů dán především nedokonalým spalováním hmoty. Důsledkem značného rozšíření těchto látek dochází k jejich pronikání do potravního řetězce. Jedná se o zdraví vysoce škodlivé látky, které se vyznačují hlavně karcinogenními a imunotoxickými účinky. Z těchto důvodů legislativní předpisy ČR, jejichž přehled je v práci uveden, určující maximální koncentrace PCB a PAH v jednotlivých typech vod a potravinách včetně piva. U PCB je ještě diskutováno uvádění výsledů podle sumárního nebo kongenového vyjádření výsledků.

Klíčová slova: cizorodé látky, PCB, PAH

Zveřejněno: 1. červen 1999