Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 184-186 | DOI: 10.18832/kp1999013

Výběr odrůd sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

V. PSOTA, D. JUREČKA

Objektivní výběr preferovaných odrůd je nutno dělat na  základě všech dosažitelných informací a zohlednit i prosperitu pěstitele. Rajonizace odrůd z hlediska technologických ukazatelů se v současné době neprovádí. Na základě agronomických znaků získaných UKZÚZ je však možno rajonizaci provést. Důležitý vztah výnosu předního zrna a kvality. Odolnost vůči houbovým chorobám a reakce odrůd na ošetření fungicidy by měly vést k diferencovanému použití fungicidů, a tím i ke zvýšení míry rentability pěstování. Také ranost sklizně a délka posklizňového dozrávání by neměly být při výběru odrůd opomenuty. Informace potřebné pro kvalifikovaný výběr odrůdy jsou uváděny v publikacích Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Klíčová slova: ječmen, odrůdy, sladování

Zveřejněno: 1. červenec 1999