Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 190-192 | DOI: 10.18832/kp1999015

Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků a polychlorovaných bifenylů v pivě.Recenzovaný článek

T. HORÁK, M. JURKOVÁ, J. ČULÍK, V. KELLNER

Byla vyvinuta metoda, která v rámci jednoho extrakčního kroku umožňuje stanovení obsahu jak polycyklických aromatických uhlovodíků, tak polychlorovaných bifenylů v pivě. Postup stanovení zahrnuje popis extrakce vzorků piva do nepolárního rozpouštědla s vyřešením problémů velmi stabilních emulzí a čistoty získaného extraktu. Dále jsou zde uvedeny chromatografické podmínky pro analýzu devíti PAH (benzo(a)antracen, benzo(b)flouranthen, benzo(k)flouranthen, chrysen, dibenzo(a,h)antracen, benzo(a)pyren, indeno (1,2,3-cd)pyren, dibenzo(a,i)pyren a dibenzo(a,h)pyren) metodou vysokoúčinná kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí, a pro analýzu sedmi PCB (číslo 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180) metodou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Práce obsahuje validační charakteristiky metody pro všechny stanovované látky a ukázkové chromatogramy.

Klíčová slova: pivo, PAH, PCB, extrakce kapalina-kapalina

Zveřejněno: 1. červenec 1999