Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1999; 45(11): 284-287 | DOI: 10.18832/kp1999021
Zahřívání roztoků glukosy, popř. s přídavkem fenylalaninu, methioninu a 2-fenylethanolu v tlumivých roztocích s různým pH se v UV oblasti získala odlišná absorpční spektra těchto roztoků i jejich destilátů po přehánění vodní parou. Podle polohy absorpčních pásů lze očekávat tvorbu furfuralu i 5-hydroxymethylfurfuralu a dalších absorbujících látek, vznikajících rozkladem glukosy i oxidací aminokyselin. Roztoky glukosy žloutly se vzrůstajícím pH a současně se zvyšovala intenzita květinové vůně u vzorků s fenylalaninem a vůně po zkaženém zelí u vzorku s methioninem. Předpokládá se účast kyslíkových radikálů při těchto reakcích. Intenzita indukované chemiluminiscence roztoků maltosy ve vodovodní vodě vzrůstala s intenzitou ohřevu. Měření absorbance v UV oblasti při zahřívání modelových roztoků sacharidu s aminokyselinou nebo vyšším alkoholem je vhodnou metodou pro studium stárnutí potravin a nápojů.
Zveřejněno: 1. listopad 1999