Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(3): 71-73 | DOI: 10.18832/kp2000005
Kvalita surovin, technologie i vybraný kontrolní systém včetně volby analytických i měřících metod ovlivňují významně výsledek výrobního procesu v pivovaru. Výrobní proces přitom není striktně deterministický. Brání tomu nejen nestandardnost surovin, ale také obecné vlastnosti výrobního procesu. Mezi ně patří neznalost všech vlivů, působících na proces, neschopnost měřit tyto vlivy v reálném čase i nelineární povaha některých procesů. Zlepšení lze dosáhnout použitím tzv. komplexních znaků kvality, zahrnujících v sobě vliv surovin i procesu a umožňujících kontrolovat kvalitu od surovin až po výrobek. Tyto znaky je možné dobře korelovat se spektry v infračervené oblasti. Komplexní znaky znala již klasická analytika, ale moderní pojetí umožňuje jejich měření v reálném čase. Takovými komplexními znaky jsou např. zkvasitelnost sladiny a mladiny, filtrovatelnost piva a odolnost piva proti stárnutí.
Zveřejněno: 1. březen 2000