Kvasny Prum. 2000; 46(5): 136-139 | DOI: 10.18832/kp2000011

Koloidní stabilizace piva iontoměničem.Recenzovaný článek

J. PTÁČEK, J. ŠKACH, P. STEJSKAL

Byl navržen nový sorbent na bázi iontoměničů, selektivní pro proteiny a třísloviny, které vytvářejí koloidní zákal piva. Aby se nový sorbent lépe prosadil na trhu, byl navržen a realizován jednoduchý a levný způsob provozní aplikace. Klasická metoda využívá dávkování sorbetu do toku piva a jeho zachycení na filtru. Toto řešení je konstrukčně drahé a sanitačně náročné. Sorbent je mechanicky namáhán, droben a jemné částice procházejí sítem filtru. Procházející částice je nutné zachycovat dalším filtrem, což metodu dále prodražuje. Firma Amersham Pharmacia Biotech zapůjčila svou pilotní jednotku k otestování v Pivovaru Velké Popovice. Článek popisuje výsledek provozních zkoušek provedených na tomto zařízení. Byla sledována následující kritéria: anthokyanogeny, polyfenoly, síranový test, barva, zákal, bílkoviny stanovené metodou Commassie Briliant Blue, celkový dusík Kjeldahlovou metodou, hořké látky a původní koncentrace mladiny. Čerstvé vzorky, dále pak po 3 a 6 měsících byly degustovány a současně sledována jejich čirost nefelometrickým měřením zákalu. Výsledky zkoušek potvrdily, že takto navržená ionexová stabilizace je zajímavou alternativou koloidní stabilizace piva.

Klíčová slova: pivo, koloidní stabilita, iontoměnič

Zveřejněno: 1. květen 2000