Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(6): 161-166 | DOI: 10.18832/kp2000014
Práce se zabývala otázkou homogenity sladu, vyrobeného na jednolískovém vysokovýkonném hvozdu. Pokusy prováděnými na laboratorním jednolískovém hvozdu bylo prokázáno, že existuje statisticky významný vliv variant hvozdění a polohy vrstvy sladu na sledované parametry jakosti. Tento efekt se projevoval zejména při nedostatku vzduchu a nerovnoměrném prostupu vzduchu vrstvou sladu. Bylo prokázáno, že hodnoty diastatické mohutnosti a friability sladu mohou spolehlivě vypovídat o průběhu předsoušení a intenzitě dotažení sladu. Potvrdilo se, že technologie hvozdění příznivá pro zachování aktivity b-glukanasy je nevhodná pro snížení obsahu prekursorů dimethylsulfidu ve sladu.
Zveřejněno: 1. červen 2000