Kvasny Prum. 2000; 46(6): 161-166 | DOI: 10.18832/kp2000014

Studium vlastností sladu hvozděného na jednolískovém laboratorním hvozdu.Recenzovaný článek

J. PROKEŠ

Práce se zabývala otázkou homogenity sladu, vyrobeného na jednolískovém vysokovýkonném hvozdu. Pokusy prováděnými na laboratorním jednolískovém hvozdu bylo prokázáno, že existuje statisticky významný vliv variant hvozdění a polohy vrstvy sladu na sledované parametry jakosti. Tento efekt se projevoval zejména při nedostatku vzduchu a nerovnoměrném prostupu vzduchu vrstvou sladu. Bylo prokázáno, že hodnoty diastatické mohutnosti a friability sladu mohou spolehlivě vypovídat o průběhu předsoušení a intenzitě dotažení sladu. Potvrdilo se, že technologie hvozdění příznivá pro zachování aktivity b-glukanasy je nevhodná pro snížení obsahu prekursorů dimethylsulfidu ve sladu.

Klíčová slova: hvozdění, slad, parametry jakosti

Zveřejněno: 1. červen 2000