Kvasny Prum. 2000; 46(11): 318-320 | DOI: 10.18832/kp2000026

Použití jednotek průtočnosti a permeability křemelin při výpočtu filtrovatelnosti piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Analytika EBC používá pro charakterizaci sypkých filtračních materiálů hodnoty permeability a filtrační rychlosti. Filtrační rychlost při teplotě měření se může rovněž využít k popisu filtrovatelnosti piva, pro výpočet permeability je nutné ještě znát viskozitu piva. Tyto filtrační charakteristiky se mohou získat měřením konstantním nebo proměnným odporem vrstvy při dávkování křemeliny. Na postupném naplánování filtrační vrstvy se zakládá tzv. Raibleho metoda. Článek uvádí výpočty filtrační rychlosti i permeability pro obě měřící metody a diskutuje použití těchto postupů pro měření průtočnosti sypkých filtračních materiálů i filtrovatelnosti piva. Uvedené výpočetní postupy umožňují vyjadřovat filtrovatelnost piva v jednotkách, používaných pro hodnocení průtočnosti křemelin.

Klíčová slova: pivo, filtrace, průtočnost, permeabilita

Zveřejněno: 1. listopad 2000