Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(11): 318-320 | DOI: 10.18832/kp2000026
Analytika EBC používá pro charakterizaci sypkých filtračních materiálů hodnoty permeability a filtrační rychlosti. Filtrační rychlost při teplotě měření se může rovněž využít k popisu filtrovatelnosti piva, pro výpočet permeability je nutné ještě znát viskozitu piva. Tyto filtrační charakteristiky se mohou získat měřením konstantním nebo proměnným odporem vrstvy při dávkování křemeliny. Na postupném naplánování filtrační vrstvy se zakládá tzv. Raibleho metoda. Článek uvádí výpočty filtrační rychlosti i permeability pro obě měřící metody a diskutuje použití těchto postupů pro měření průtočnosti sypkých filtračních materiálů i filtrovatelnosti piva. Uvedené výpočetní postupy umožňují vyjadřovat filtrovatelnost piva v jednotkách, používaných pro hodnocení průtočnosti křemelin.
Zveřejněno: 1. listopad 2000