Kvasny Prum. 2000; 46(11): 321-324 | DOI: 10.18832/kp2000027

Modulární turbidimetr pro praktickou výuku v pivovarství a nápojovém průmyslu.Recenzovaný článek

P. SLADKÝ, M. DIENSTBIER

Zákal či turbidita je optická vlastnost tuhých, plynných a zvláště kapalných látek. Zakalení látek je dáno přítomností různých druhů a možností částic pod- i nadmikronových rozměrů, které způsobují rozptyl světla. Rozptyl světla se proto používá i ke stanovení velikosti zákalu studovaných látek. Velikost zákalu kapalin závisí velmi složitě na vlastnostech zákalotvorných částic ve vztahu k vlastnostem měřícího světla šířícího se zakaleným prostředím. Tato závislost je obecně nelineární. To platí zvláště o zákalu piva a jeho meziproduktů i ostatních druhů nápojů, které mají charakter různorodých kapalných disperzí. Správné a účinné použití metod měření zákalů v pivovarství a ostatním nápojovém průmyslu umožňuje podstatně zvýšit produktivitu výroby a jakost finální produkce. Proto je účelné si osvojit aplikace metod měření zákalů nápojů systematickou výukou a cvičením. Článek popisuje modulární turbidimetr, vyvinutý na základě dlouholetých praktických zkušeností autorů pro všestrannou výuku aplikací metod měření zákalů v pivovarství i jiných oblastech nápojového průmyslu včetně vodohospodářství. Vyvinutá modulární turbidimetr je koncipován tak, aby byl dostupný na všech úrovních odborného vzdělání. Lze ho však použít i k řešení řady zákaloměrných analytických a diagnostických úloh přímo v laboratořích pivovarského a nápojového průmyslu.

Klíčová slova: zákal, sladina, mladina

Zveřejněno: 1. listopad 2000