Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(3): 69-73 | DOI: 10.18832/kp2001006
Článek popisuje barevné změny 10 indikátorů za účinku radikálových iniciátorů. Většina indikátorů se rozkládala na bezbarvé produkty, některé z nich přes tvorbu barevných meziproduktů. Podobné změny se pozorovaly i po zahřívání těchto indikátorů za přítomnosti maltosy. Předpokládá se, že tepelným rozkladem maltosy vznikají redukující látky a probíhají radikálové děje. Tepelným rozkladem některých redukujících látek může vznikat furfural, jak se prokázalo např. u kyseliny askorbové. Průběh těchto reakcí se může sledovat podle stupně odbarvení přidané methylové červeně. Měřily se absorpční křivky těkavých produktů, které vznikají v procesu vaření mladiny i při stárnutí piva před a po redukci kvasničnými enzymy. Tyto techniky se mohou využít k sledování průběhu vaření mladiny i stárnutí piva
Zveřejněno: 1. březen 2001